XXX
Caloroso

sb1 sb2 sb2

sb3 sb4


2002
In september 2002 vormde Inge Sykora met de leerlingen van haar zangklas het Vocaal ensemble Waelrant. Amper een schooljaar later behaalde dit Vocaal ensemble een eerste prijs op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.


2004
In oktober 2004 werd het ensemble omgevormd tot Vocaal ensemble Caloroso.


2007
In september 2007 werd kinderkoor Caloroso opgericht als "kleine zus" van het Vocaal ensemble. Een tiental enthousiaste zangertjes zetten amper 3 maanden later al hun beste beentje voor tijdens het jaarlijks kerstconcert in de Petrus & Pauluskerk te Wommelgem.


2008
In mei 2008 behaalde het Vocaal ensemble een eerste prijs cum laude op de 56ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. In november 2008 stootten de 24 meisjes van het jeugdkoor door naar de finale van de prestigieuze wedstrijd “Koor van het jaar 2008”.


2009
Sinds januari 2009 is het ensemble erg verjongd. Toch behaalde deze vernieuwde groep reeds een eerste prijs cum laude op het Korenfestival Vlaanderen. Op zaterdag 25 april genoot het kinderkoor haar eerste wedstrijdervaring met de deelname aan het Korenfestival Vlaanderen in Kontich. Ze overtroffen alle verwachtingen: ze behaalden een eerste prijs cum laude met maar liefst 92%! Op vraag van vele oud-leden, zangleerlingen en moeders van de koorleden, startte Inge Sykora op zaterdag 27 juni met een derde Caloroso-koor: het Vocaal damesensemble Caloroso. Achttien dames tussen 25 en 50 jaar zetten de toon van hun eerste – en tevens prestigieuze – project: een programma met werken van voornamelijk Kurt Bikkembergs.


2010
In maart 2010 promoveerde Caloroso op het provinciaal koortornooi naar de superieure categorie. Eind april 2010 presenteerde het Vocaal damesensemble zich voor het eerst aan het publiek op het lenteconcert van de 3 Caloroso–koren. In het weekend van 8 en 9 mei 2010 nam dit piepjonge ensemble ditzelfde programma op o.l.v. Kurt Bikkembergs. Vocaal ensemble en Vocaal damesensemble Caloroso sloegen de handen in elkaar om een cd met onbekende of nieuwe werken van Vlaamse componisten op te nemen. Natuurlijk ging Vocaal damesensemble Caloroso deze uitdaging graag aan! In augustus 2010 nam het Vocaal ensemble deel aan het “Heart of Europe” International Choir Competition in Gelnhausen in Duitsland. Hun enthousiaste optreden werd beloond met een zilveren diploma: een score van 21 op 25.


2011
Op 1 mei 2011 nam het Vocaal ensemble voor een tweede maal deel aan het Korenfestival, maar deze keer in de A–categorie. Zij behaalden een eerste prijs. Ook het kinderkoor deed voor de tweede keer mee, deze keer in de B-categorie.


2012
In maart 2012 vierde het Vocaal ensemble haar 10-jarig jubileum! Speciaal voor deze gelegenheid schreven de Vlaamse componisten Maarten Van Ingelgem en Karel Van Marcke het werk “Bestiarium”. Dit werk is een cyclus voor gelijkstemmige koren en pianokwintetten gebaseerd op teksten van Leonardo da Vinci en in liedteksten omgezet door Alain Pringels. Tijdens het jubileumconcert kon ook het kinderkoor niet ontbreken! Het koor bracht een waaier aan toffe kinderliederen. Eind maart 2012 zongen de kinderen ook in de artiestenmis van de Sint-Andrieskerk in Antwerpen. In december brachten de kinderen van het kinderkoor weer enkele eigentijdse kerstliederen op het jaarlijkse kerstconcert in de Petrus & Pauluskerk. In diezelfde maand werd het Vocaal ensemble gecontacteerd om de soundtrack in te zingen van de Franse film “Le Grand Méchant Loup” op muziek van de Franse componist Eric Neveux. De opnames vonden plaats in de Galaxy Studios te Mol. In juni 2013 kwam de film uit in Franse en Belgische filmzalen.


2013
In februari 2013 verzorgde het kinderkoor de artiestenviering tijdens de Lichtmis in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Eind mei 2013 werden ze ook uitgenodigd om deel te nemen aan een kinderkorenontmoeting voor kinderkoren uit de provincie Antwerpen, georganiseerd door kinderkoor Waelrant. Tijdens Nekka-Nacht 2013 zong het Vocaal ensemble van Caloroso de backing vocals bij het optreden van Frank Boeijen. De meisjes van Caloroso werden daarnaast geselecteerd voor het prestigieuze koorfestival Llangollen International Musical Eisteddfod in Wales. Ze behaalden in juli de tweede plaats met 88 procent in de categorie kamerkoren. In september 2013 verwelkomde het kinderkoor de nieuwe dirigente Annabelle Boon.


2014
In maart 2014 begeleidden Annabelle en Inge het kinderkoor tijdens een tweede deelname aan het provinciaal koortornooi. Ook het Vocaal ensemble nam deel aan deze wedstrijd. In mei 2014 behaalde het Vocaal ensemble de eerste prijs op het Europees Muziekfestival van de Jeugd te Neerpelt.


2015
In januari 2015 hebben kinderkoor en Vocaal ensemble Caloroso de musical ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ opgevoerd voor een uitverkocht Theater aan de Stroom.
In september 2015 hield CALOROSO hun kleuterwerking boven de doopvont: Voorbereidend kinderkoor biedt ruimte aan expressie, dans, zang en knutselen en mikt op de 4- en 5-jarigen.
Oktober 2015 was een maand om naar uit te kijken: eindelijk stonden de meiden van VE Caloroso met een echte live band op het podium voor hun grootse POP-concert.
In december 2015 stonden de 3 CALOROSO-werkingen voor het eerst samen op het podium bij het kerstconcert.


2016
Eind april 2016 nam kinderkoor CALOROSO voor het eerst deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Een hele belevenis en een mooie 2e prijs.
In juni 2016 duikt het kinderkoor in de studio voor hun bijdrage aan de CD “Doewap 4” i.s.m. Koor&Stem.
Tijdens de eerste week van juli 2016 trekken de jongeren van het Vocaal ensemble naar Polen voor het Bydgoszcz Musical Impressions – festival for young musicians. Ze ontvingen er de Prijs van het Ministerie van Cultuur en behaalden eveneens de 2de plaats van alle deelnemende groepen.
Augustus 2016 wordt de feitelijke vereniging Caloroso vocaal ensemble omgevormd naar Caloroso vzw, de organisatie die alle Caloroso-werkingen omvat. In september 2016 splitst het kinderkoor zich op in 2 subwerkingen: het JUNIOR kinderkoor staat onder leiding van Annabelle Boon, het SENIOR kinderkoor wordt geleid door Inge Sykora. De beide groepen repeteren ook gedeeltelijk samen…
In december 2016 verkochten de Caloroso-koren op een mum van tijd 2 kerstconcerten uit en verhuisden daarvoor naar de Sint-Jan Berchmanskerk in Borsbeek.
2017In februari 2017 organiseerde Caloroso vzw in samenwerking met Koor&Stem Antwerpen de eerste editie van beVOICEd, happening voor gelijkstemmige jeugdkoren. Naast de jongeren van Caloroso, stonden nog 4 andere groepen op het podium.
Zowel het SENIOR kinderkoor Caloroso als vocaal ensemble Caloroso nemen in maart 2017 deel aan Provinciaal Koortornooi 2017.
In het weekend van 13 – 14 oktober 2017 speelden de zangers van Caloroso vzw vier voorstellingen van de musical “Pinokkio” met muziek van Jan Coeck en in een regie van Ruth Bastiaensen. Deze musical stond op de planken van het Theater Elckerlyc in Antwerpen.

2018
Schooljaar 2017 – 2018 stond helemaal in het teken van het 15-jarige jubileum van Caloroso vzw.
Amper enkele maanden na het succes van de musical ‘Pinokkio’ stonden alle Caloroso-koren op het podium van de Blauwe Zaal in deSingel (Antwerpen) voor een feestelijk jubileumconcert.
Tijdens dit concert bracht Caloroso enkele wereldpremières: Sebastiaan Van Steenberge, Jan Coeck en Hans Helsen schreven een nieuwe compositie in het thema van “Why we sing”.
In oktober 2018 werd Caloroso uitgenodigd om het concert te verzorgen tijdens de dag van Koor&Stem Antwerpen. Tijdens deze dag werd ons bestuurslid Sibrich Anthonis gehuldigd als ‘Vrijwilliger van het jaar’. Enkele weken later stonden kinderkoor en vocaal ensemble Caloroso op het podium tijdens de concertreeks ‘Koorlink’ in het Elzenveld in Antwerpen. Het vocaal ensemble bracht er in wereldpremière het werk ‘How sweet the Moonlight’ van de jonge componiste Vigdis Hansa Elst, eveneens een oud-zanger van Caloroso. Het jaar werd feestelijk afgesloten met het Caloroso kerstconcert.


2019
In de loop van het schooljaar 2018 – 2019 boog het bestuur zich over een hernieuwde invulling van de korenwerking. Een hervorming werd uitgewerkt en aan de leden gecommuniceerd.
Caloroso herverdeelde kinderkoor Caloroso en vocaal ensemble over 3 leeftijdsgroepen met een afzonderlijke werking: Kinderkoor Caloroso (kinderen 6 – 12 jaar), Senior kinderkoor Caloroso (tieners 10 – 16 jaar) en Vocaal ensemble Caloroso (14 - 25 jaar). Naast vocaal damesensemble (25 – 45 jaar) werd ook gedacht aan een gemengd volwassenkoor Caloroso (45 – 65 jaar).
In april 2019 namen 3 van onze koren deel aan het Korenfestival Vlaanderen. Kinderkoor en Vocaal ensemble Caloroso waren in het verleden reeds te gast op dit festival. Voor het jonge Vocaal damesensemble betekende deze deelname een primeur.
Zo’n 40 jongeren van Vocaal ensemble Caloroso trokken van 1 – 10 augustus 2019 naar Vaison-la-Romaine in Frankrijk voor een deelname aan de ‘Choralies’. De jongste zangers hadden de eer te werken met de wereldberoemde dirigente Zimfira Poloz (Canada). De oudere zangers werkten aan de ‘Saint Francis of Assisi Mass” onder leiding van de componist Damijan Močnik zelf. Elke avond zakten de jongeren af naar het oude amfitheater voor een ongelooflijke ervaring tijdens de samenzang van enkele duizenden zangers. Vocaal ensemble Caloroso gaf ook een concert in de reeks van de namiddagconcerten en neemt deel aan de ‘Night of the choirs’.
In september 2019 hielden we 2 nieuwe groepen boven de doopvont: Senior kinderkoor Caloroso is onze nieuwe groep voor tieners tussen 10 en 16 jaar. Met het nieuwe Gemengd volwassenkoor Caloroso (o.l.v. Pascale Van Os) is er voor het eerst een aanbod voor onze zingende mannen.


2020Schooljaar 2019 – 2020 stond grotendeels in het teken van de World Choir Games 2020, die tot onze grote vreugde georganiseerd werden in Vlaanderen (Antwerpen en Gent).
Door Covid-19 dienden we alle activiteiten te schrappen tussen maart 2020 en juni 2020. Zowel de deelname aan EMJ Neerpelt als het lenteconcert 2020 vielen in het water. Ook de langverwachte World Choir Games werden een jaar uitgesteld. Gelukkig bleven we online in contact en konden we op 6 juni 2020 ons allereerste facebook live lenteconcert de wereld in sturen.

September 2020 was het schooljaar van de dirigentenwissels.
Evelyn De Loose neemt na enkele jaren afscheid van Caloroso Voorbereidend kinderkoor.
Ook Annabelle Boon sloeg nieuwe paden in en gaf haar dirigeerstokje door aan Elke Vandenboogaerde.
Tenslotte nam Inge Sykora een beetje gas terug en zocht een nieuwe, jonge en dynamische dirigent voor vocaal damesensemble Caloroso. Jasmien Gys nam die uitdaging graag aan!


2021
In september 2021 zijn we blij om weer te kunnen opstarten na een lange lockdown. Onze koren kunnen eindelijk weer op het podium staan!
Eind september openen vocaal ensemble Caloroso en vocaal damesensemble Caloroso het gloednieuwe COC Brieleke tijdens het feestelijke openingsweekend.
In oktober straalt vocaal ensemble Caloroso op het podium van deSingel tijdens beVOICEd 2021. Caloroso vzw nodigde 10 Vlaamse jeugdkoren uit voor deze happening met workshops en concerten. Een geslaagde 3de editie van deze happening voor gelijkstemmige jeugdkoren!
Vocaal damesensemble Caloroso o.l.v. Jasmien Gys neemt in november deel aan de World Choir Games Flanders en de dames behaalden goud én meteen de eerste prijs in de categorie “Chamber Choirs of equal voices”.
Enkele weken later staan de 6 Caloroso-koren op het podium van COC Brieleke voor het jaarlijks herfstconcert. Fijn om al onze koren in de spotlight te kunnen zetten.
Jammer genoeg gaat België vanaf eind november weer in lockdown en schakelen onze koren voor de laatste maanden van het jaar 2021 weer over op een online aanbod. De repetities en de voorstellingen van “Het meisje met de zwavelstokjes” worden helaas uitgesteld naar een ander schooljaar. We kijken weer uit naar nieuwe mogelijkheden…


2022
Het jaar 2022 wordt met een knal ingezet door vocaal ensemble Caloroso met BOOTCAMP 2022. Na een 2de lange lockdown kunnen we weer heerlijk samen zingen!
In maart kunnen vocaal ensemble èn vocaal damesensemble hun wedstrijdprogramma’s aan het publiek tonen tijdens hun gezamenlijk benefietconcert.
Senior kinderkoor (tienerkoor) Caloroso neemt op 1 mei 2022 voor de allereerste keer deel aan EMJ Neerpelt en wint daar een Eerste Prijs. De tieners brachten een mooi programma van popsongs met een choireografie van Jasmien Gys.
Ondertussen mag vocaal ensemble zich voorbereiden op de ULTIMAS 2022, de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen, uitgezonden op Canvas en Radio1. Een fijne ervaring!
Op 12 juni 2022 organiseert Caloroso vzw de allereerste editie van “Goed geSTEMd”, een happening voor gemengde volwassenkoren. Vijf koren uit de provincie Antwerpen nemen deel aan deze happening van workshops en concerten. Het “Aschoedslied” van Sebastiaan van Steenberge wordt in wereldpremière gebracht door alle deelnemende koren.
Eind juni zingen de kinderkoren van Caloroso een gezellig en zeer gesmaakt koffieconcert. Begin juli reist vocaal ensemble af naar Llangollen (Wales) voor het 60ste Llangollen International Musical Eistedfodd. In de categorie “Youth Choirs” behaalde het ensemble 91 procent én plaatste de meisjes zich met hun eerste plaats voor de finale “Choir of the World”. In de categorie “Open Choirs” behaalden ze een nog hogere score: 92 procent.
Eind augustus 2022 zetten vier Caloroso-koren het feestelijke jubileumjaar in met een gezamenlijke startdag. In september was het ook de beurt aan het kinderkoor en de kleuters!
Vanaf september 2022 neemt Hanne Delanghe de lessen “Caloroso Voorbereidend kinderkoor” voor haar rekening! Dirigente Inge Sykora krijgt assistentie van dirigent-in-opleiding Lenneke Nijst tijdens de repetities van Gemengd volwassenkoor Caloroso. Fijn om deze 2 jonge talenten een forum te kunnen bieden in Caloroso vzw!
Op 1 en 2 oktober 2022 zakt Vocaal ensemble Caloroso af naar C-Mine Genk voor hun deelname aan IKV 2022 (Internationaal Korenfestival Vlaanderen). Zij zijn één van de 12 internationale koren die geselecteerd zijn voor deze koorwedstrijd.
In november 2022 slaan alle Caloroso-koren de handen in elkaar voor het jaarlijkse herfstconcert, ditmaal in CC Luchtbal.2023